dijous, 9 d’abril del 2015

"AMB LES TEVES PRÒPIES MANS". Escola Frederic Mistral-Tècnic Eulàlia

Els alumnes de l’escola Frederic Mistral vàrem visitar l’exposició “Amb les teves pròpies mans” de l’artista Rita Ponce de León en finalitzar el taller “Objectes de conversa”.


EXPERIÈNCIA AMB L’EXPOSICIÓ

La primera impressió que vàrem tenir a l’entrada de la sala de l’Espai 13 va ser desconcertant ja que, a l’entrar havíem d’escollir la direcció (dreta o esquerra) cap on volíem anar. Al principi tots nosaltres ens mostràvem insegurs davant les diferents figures penjades del sostre, ja que no sabíem si podíem tocar-les o no, i ens miràvem els uns als altres per veure el comportament que havíem de tenir. Després d’una estona de presa de contacte amb l’exposició, ens vam seure en rotllana i vam conversar amb el comissari Juan Canela, que ens va explicar la intenció de l’artista. Ens va comentar que podíem moure, tocar-les i canviar-les de lloc, i va ser llavors, quan ens vam relacionar amb la instal.lació. Juan Canela també ens va explicar que l'obra de la Rita estava basada en la vida i records d'una amiga seva, així va ser com vam relacionar l'obra amb les nostres pròpies vides i records passats .
En aquell moment vam sentir més llibertat a l'hora de moure'ns per l'espai i per entendre la intenció que l’artista volia transmetre. Encara que al principi hi havia una sensació general de claustrofòbia i incomoditat per la por a tocar o colpejar les figures, tenint en compte el comportament habitual en els museus, al cap d'una estona ja es respirava un ambient molt més dinàmic i divertit perquè aquesta por inicial ja no hi era present.




ENS EMPORTEM EN JOHN

Mentre estàvem reunits per concloure l'activitat d'Objectes de conversa, ens  vam qüestionar els límits de l'exposició i què passaria si ens emportéssim un dels objectes que hi havia exposats. Aquest debat va portar a molts dubtes, com per exemple si aquest fet seria considerat un acte delictiu, si l’artista estaria d'acord amb això, si el guàrdia del museu ens deixaria sortir, o què passaria si ens descobrissin la càmeres de vigilància.
Hi va haver un moment en que vam pensar que seria impossible fer una cosa com aquesta, però al final vam arribar a un acord, ens emportaríem una figureta com un convidat i informaríem als organitzadors de l'espai 13.
Vam poder sortir del museu amb la figureta que ens va agradar més i a classe vam decidir de posar-li el nom de John. A la Mònica se li va ocórrer posar-li aquest nom jugant amb el color groc que la caracteritza, en francès és “jaune” i es pronuncia John.


QUÈ HEM FET I QUÈ FAREM AMB EN JOHN?

Després d’emportar-nos en John de la exposició de la Rita Ponce, vam debatre a classe què faríem amb ell. Finalment vam decidir que cada un de nosaltres se l’enduria un o dos dies a casa, com a convidat, li faríem fer accions concretes i quotidianes i les fotografiaríem. Després d'haver passat per totes les cases, el vàrem penjar del sostre del nostre taller d'una manera similar a com estava en l'exposició.
També vam decidir que cada un de nosaltres faria una figura semblant a John. Igual que l’artista es va inspirar en les vivències personals d'algú proper a ella, nosaltres ens inspirarem en les nostres o d'algú proper a nosaltres.

La figureta la retornarem a la Rita Ponce juntament amb un vídeo que hem fet explicant-li la nostra experiència tant de la visita com de l'estada del John a cada casa. Finalment, hem preparat una sèrie de preguntes per acabar de comprendre la seva obra.





PREGUNTES QUE VOLEM FER A RITA PONCE DE LEÓN

En quin moment vas decidir dedicar-te professionalment a l'art?
On treballes els teus projectes? Tens un taller? Com és?
Es reconeguda la teva obra a Mèxic?
Les idees et vénen per si soles o treballes per buscar la inspiració?
Per què en l'exposició de "L'Espai 13" et vas basar en la vida de la teva amiga i no en la teva o d'algun altre conegut?
El vídeo també fa referència a la vida de la teva amiga? Què representa?
Quin era el propòsit de l'exposició? Per què vas decidir que es poguessin tocar les peces?
Has aconseguit el que volies que fessin els visitants en aquesta exposició?