dilluns, 4 de juliol de 2016

"PERFILAR" A L'ESCOLA FREDERIC MISTRAL-TÈCNIC EULÀLIA

Novament aquest curs hem treballat la qüestió de la identitat de l'artista amb els alumnes de primer de batxillerat d'arts, dins l'assignatura de Dibuix Artístic.

Per aprofundir en aquesta qüestió hem pensat de quina manera la pròpia identitat va prenent forma gràcies al col·lectiu, i com allò que anomenem "la subjectivitat de cadascú" participa molt de les influències que provenen de fora, més que no pas d'un procés aïllat de "construcció personal". L'autoconeixement passa pel coneixement dels altres i de la imatge que de nosaltres mateixos els altres ens retornen.

Per això aquest taller proposa una intersecció entre l'autoretrat que cada alumne dibuixa i la posterior elaboració col·lectiva de la imatge.

Vam començar fent aquests autoretrats de gran format, en llapis sobre paper. Com podeu observar a les imatges, vam partir d'unes fotografies per augmentar la imatge a escala 1:1

A continuació vam retallar aquestes imatges, per tal d'aprofitar la silueta resultant i traslladar els dibuixos del paper d'embalar groc al paper d'aquarel·la. Ara es tractava de traçar el dibuix de manera molt subtil, doncs, en aquest punt del procés, els autoretrats es van elaborar amb cera blanca sobre el paper d'aquarel·la també blanc.Finalment, els autoretrats fets amb cera blanca sobre paper blanc només es van fer visibles mitjançant l'acció de la tinta negra. Gràcies a la incompatibilitat entre greix i aigua (present també en algunes tècniques de grabat com ara la litografia) el paper absorbia la tinta negra mentre que la cera la repel·lia, apareixent així la imatge latent.

Vam intuir que, tant important - o més - que el resultat final, ho seria el procés de treball, i per això prenerem la decisió de documentar en video la progressiva generació de la imatge.
( Malgrat les limitacions que suposa, aconsellem el visionat sense ampliar el video a pantalla completa, doncs la reproducció perd qualitat, en haver comprimit el video original per tal de penjar-lo en aquest blog)


                                                

En el procés va intervenir l'atzar, i mentre la imatge prenia forma mitjançant un acte de destrucció, l'autoretrat de cadascú va anar apareixent com a resultat d'una acció col·lectiva.
Video i resultat final van ser exposats durant la Festa d'Escola de final de curs.